Uusi Internet-osoite seuralle

www.repola-seura.org - uusi Internet-osoite seuralleRepolan aiemmat sivut sijaitsivat aiemmin ilmaisessa osoitteessa. Ilmaisen paikan toiminta loppui, mutta seuran ripeiden Internet-asiantuntijoiden (kiitokset menevät lähinnä Mikko Pikariselle) ansiosta 9.1.1999 seura sai oman rekisteröidyn domainin (= kansantajuisesti ajateltuna se tarkoittaa Internet-osoitetta) repola-seura.org. Palveluihin olemme voineet lisätä nyt webbisivujen lisäksi emailit ja myöhemmin mahdollisesti muutakin.WWW-sivut

Repola-Seura on saanut nyt uudet kotisivut osoitteeseen www.repola-seura.org. Sivujen tarkoitus on tiedottaa yleisölle seuran päämäärissä mainittuja ”toimia Suomessa asuvien Repolasta lähtöisin olevien karjalaisten sukujen keskinäisenä yhdyssiteenä, sekä vaalia Repolan seudun karjalaista kulttuuria ja perinnettä”. Kotisivut on jaoteltu 1) seuran asioihin 2) Repolan kylää koskeviin ja 3) sukututkimukseen. Sivulla on joukko www-linkkejä, jotka kiinnostanevat Repolan ihmisiä. Sivut tulevat kasvamaan ja monipuolistumaan koko ajan. Seuraa sivuja jatkossakin!

Sivustolla on aluksi tervetuliaissivu ja siitä klikkaamalla ”astu sisään” pääset sisältösivulle. Repola-seuran logoa klikkaamalla pääset aina edelliselle sivulle / tasolle sivustossa.

Seuran sivulla on lyhyt selostus seuran tarkoituksesta ja toimintaperiaatteista. Jäsenistöstä ja toiminnasta on kerrottu niinikään seuran sivuilla. Uudeksi jäseneksi voi ilmoittautua jäsenrekisteröintilomakkeella suoraan Internetistä. Voitte kertoa tästä mahdollisuudesta tutuillenne. Seuran hallitus on kerrottu yhteystietoineen omalla sivullaan, jotta heihin voi ottaa tarvittaessa yhteyttä kun tulee uusia ideoita ja ajatuksia. Seuran säännöt on saatavana www-sivulla. Sivuille ilmestynee aikanaan historiikki seuran taipaleesta vuodesta 1985 lähtien. Turisteja varten sivulle tulee rajanylitysohje. Sivut elävät koko ajan. Kuukauden päästä siellä voi olla paljon enemmän tietoa ja jopa muutama vanha tarpeeton tieto poistunut!

Repolainen lehti on tällä hetkellä seuran sivujen hierarkiassa, paikka voi siirtyä suoraan sisältösivulle. Siirrämme pikkuhiljaa mielenkiintoisia artikkeleja webbiin.

Repolan kylän sivuihin on tarkoitus kirjoittaa tietoa Repolan alueen kylistä 1920-luvulla, kunhan ensin saadaan lupa siirtää valmista tietoa sivuille. Myöhemmin kylistä voi tulla selostusta myös aiemmilta ajoilta ja nykypäivästä. Kulttuuria on tarkoitus esitellä. Kyliin liittyvät läheisesti suvut. Täältä on linkki sukutietosivuille.

Kalenterissa on Repola-Seuraan liittyviä tapahtumia. Joistakin tapahtumista voi olla klikattava linkki tapahtuman esite-tekstiin ja jopa ilmottautumislomakkeeseen.

Repola-Seura aloitti vuonna 1991 sukutietojen keräyksen. Vastaamisinto on hiipunut vuosien varrella, mutta kokeillaanpa uudelleen! Voitte ilmoittaa suvuistanne emailitse, kirjeitse tai helposti Internetin kautta sukutietoilmoituslomakkeella. Se löytyy sivulta. Koetetaan saada mahdollisimman kattava kuva Repolan suvuista 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella. Mitä kattavamman luettelon saamme, sitä paremmin tuhannet surffaajat - siis suomalaiset - tutustuvat Repolan kylään. Sitä paremmin Repolan kylästä lähteneet jälkipolvet löytävät juurensa ja toisensa!

Lopuksi on kerätty joukko hyödyllisiä linkkejä omaksi sivukseen. Täältä voit surffailla helposti Repolaan liittyviä tietolähteitä Internetistä. Jos sinulla on tiedossa joku hyvä sivu, jota ei ole listassa, kerro se meille! Lisäämme sen pikimmiten hyödyttämään teitä ja kaikkia muita.

Jos et osaa käyttää tietokonettasi surffailuun, voit pyytää kirjastossa jonkun opastamaan sinua alkuun. Kotona ollessasi käynnistä Netscape tai Internet Explorer -niminen ohjelma kaksoisklikkaamalla ohjelman kuvaa (ikonia). Kun ohjelma on käynnistynyt, yläosassa on pitkä valkoinen palkki (location), johon sinun tulee kirjoittaa seuran sivujen osoite http://www.repola-seura.org/ ja sivujen pitäisi ilmestyä näytölle tuotapikaa. Ohjekirjoista löytyy tarkempia ohjeita.

Sivut ovat ns. hypertekstiä. Voit hyppiä tekstistä toiseen klikkaamalla hiirellä linkkiä (yleensä alleviivattu, esim. sininen teksti). Palata voit klikkaamalla selaimesi Back-nappia (ylhäällä toimintonäppäinpalkissa). Jos et ole aiemmin kokeillut hypertekstiä, sen oppiminen voi olla elämys!Keskustelulistat

Repola-Seuran palvelimella on tällä hetkellä kolme emailitse keskusteltavaa listaa: keskustelu, hallitus ja Internet. Keskustelu-listalle pääsee kuka tahansa Repola-Seuran jäsen! Hallitus-lista on tarkoitettu hallituksen jäsenten väliseen yhteydenpitoon. Internet-lista on tarkoitettu Internet-projektin käyttöön. Myöhemmin voimme perustaa uusia listoja tarpeiden mukaan.

Keskustelu-listalla voi mainiosti keskustella vaikka lomamatka Karjalaan, kaikkine kommelluksineen, karjalaiset kaskut, sanonnat jne. Repolaa käsittelevistä kirjoista voi antaa vinkkejä. Repolan nykyiset olot kiinnostavat varmasti paljonkin siellä käymättömiä. Sukulaisia voi etsiä keskustelulistan avulla tai julkaista valmista tutkimusta. Suvun vanhimpien merkkipäivistä voi kertoa listalla. Mitähän muuta? Varmasti sinulla on vielä parempia ehdotuksia! Listakeskusteluista voi poikia hyvinkin juttu Repolainen-lehteen.

Jos sinulla on email-tunnus, voit liittyä keskustelulistalle lähettämällä mailin osoitteeseen goblet@goblet.net. Kerro haluavasi listalle ja että olet seuran jäsen. Jos kotonasi ei ole pc-mikrotietokonetta, voit käydä kirjastoissa surffaamassa sivuille. Monissa kirjastoissa on nykyisin hyvät ja nopeat Internet-yhteydet. Voit liittyä keskustelulistoillekin kirjaston kautta, mikäli otat ILMAISEN email-tunnuksen. Näitä palveluja tarjoavia olen kerännyt listaan http://www.pcuf.fi/~ilpo/computers/anomail.html. Tunnetuin ja käytetyin niistä on www.hotmail.com. Sinun tulee osata englantia voidaksesi käyttää systeemiä. Suomenkielisenä vastaavia palveluja on saatavana mm. www.virtahepo.net palvelusta.

Myöhemmin, varsinkin jos ja kun keskustelu vilkastuu huomattavasti, hankimme maililistoja hoitamaan robotin. Se voi käsitellä liittymis-, eroamis- ja osoitteenmuutosasiat automaattisesti.

Emaileilla on yksi etu - nopeus. Maili menee perille minuutissa parissa maapallon toiselle puolelle. Tästä on etua valtavasti, jos ajattelee kirjeen viemää aikaa postitse esim. Venäjälle. Perillemeno kestää ainakin kaksi viikkoa ja koko perillemeno on epävarmaa. Email menee minuutissa. Ja se on sitäpaitsi ilmaista (joudut ehkä maksamaan omasta liittymästäsi Internetiin).

Seuran toimihenkilöilläkin on omat email-tunnukset. Niiden avulla voi ottaa yhteyttä puheenjohtajaan, hallituksen jäseniin tai muihin seuran toimihenkilöihin. Listan osotteista näkee seuran sivuilla.

Tässä artikkelissa olemme pyrkineet antamaan perustiedot seuran sivuille pääsemiseksi, vaikkei aiempaa kokemusta surffailusta olisikaan. Kuten aiemmin mainittiin, sivut elävät koko ajan. Seuraa niitä jatkossakin. Internetistä löytyy oikeastaan määrättömästi muutakin mielenkiintoista. Hyvä aloituspaikka on esim. http://www.fi/ Toivotamme löytämisen iloa!

 Ilpo Kantonen
 ilpo@iki.fi


Päivitetty 17.2.1999.
Ilpo Kantonen, ilpo@iki.fi