Vanhoja valokuvia?

Vuosisadan alkupuolella on valokuvattu Repolan pogostaa ja joitakin kyliä. Samoin on perimätiedon mukaan valokuvattu kyläläisiä ja kyläalueita, mm. Kohtavaaralta pogostalle päin on olemassa joitakin kuvia. Kuvien laatu on sangen vaihteleva. Kuvauspaikka on useimmiten tunnistettavissa, niin kauan kuin siellä asuneita on elossa ja he muistavat kuvien esittämät paikat.

Repola-Seura etsii nyt näitä vanhoja valokuvia koottavaksi seuran kuva- arkistoon. Jos kuvien omistajat eivät halua lahjoittaa kuvia seuralle, seura pyytää saada jäljennöskuvata, reprota, näitä valokuvia. Jäljennöskuvausta varten pyydämme kuvien omistajia kirjoittamaan LYIJYKYNÄLLÄ kuvien taakse tai erilliselle paperille kaikki kuvaa koskevat tiedot: kuvan esittämä alue mahdollisimman tarkasti, kuvassa esiintyvät henkilöt, syntymä-, ammatti-, sukulaisuus- yms. tietoineen. Mitä enemmän tietoja, sen parempi. Tiedot on kirjoitettava lyijykynällä siksi, että kuulakärki-, muste-, tussi- tai muu erillistä väriainetta jättävän kynän kirjoitusjälki saattaa tuhota valokuvan kuvakalvoa tai jättää siihen korjaamattomat jäljet.

Seura on jo saanut joitakin vanhoja valokuvia, joiihin on saatu tunnistus vanhan Repolan asukkailta, mutta lisää kuvia kaivataan.

Tällä kuvien keräämisellä ja tietojen tallentamisella on jo kiire, koska vanhaa Repolaa muistavia tai siellä asuneita on elossa enää muutamia.

Seppo Pikarinen

Päivitetty 17.2.1999.