Kuokkavieraana joulujuhlissa

Kuokkavieraana P-K:n Karjalaisseurojen piiri ry:n Joulujuhlassa

Johdanto: Olen vuosien saatossa useissa eri yhteyksissä korostanut yhdistyksemme hallinnolle karjalaisten yhdistysten yhteistyön merkitystä. Yhteistyön edut olisivat kaikille osapuolille ilmeiset. Jostakin systä tämä ‘ajatuskipinä’ ei ole vielä saanut puoleensa riittävää tuulenvirettä keskuudessamme leimahtaakseen ilmiliekkiin... toteutukseen. Kuin sattumalta näin lauantaina 20.11. sanomalehti Karjalaista lukiessani järjestöpalstalla ilmoituksen:

[logo]Pohjois-Karjalan Karjalaisseurojen piiri ry: Joulujuhlaa vietetään sunnuntaina 21.11. klo 15.00 ortodoksisella seurakuntatalolla, Kirkkokatu 32.

totesin itsekseni, kaikella on aikansa. Niinpä tartuin puhelimeen ja soitin seuramme pj. Erkki Mauraselle. Erkki oli hirvijahdissa, mutta Arja rouva lupasi välittää Erkille terveiseni ja soittopyyntöni. Ja tarina jatkuu seuraavasti... Erkin soitettua pienen tovin jälkeen minulle, kerroin meneväni joulujuhlaan kuokkavieraaksi. Pyysin Erkiltä lupaa saada viedä jäsentiedotetta, Repolainen 6. yhdistyksemme esittelyaineistona tilaisuuteen. Tuota tiedotetta painettiin aikanaan ylimääräinen erä juuri tämän kaltaisia esittelyjä varten. Lupa samoin kuin Erkin - ja yhdistyksen lämpimät terveiset seurasivat matkaeväinä.

Esittelyä: Pohjois-Karjalan Karjalaseurojen piiri ry muodostuu tavallaan kahdenlaisista jäsenyhdistyksistä. Alunperinkin Suomessa olevista ‘pitäjäseuroista’ kuten Tohmajärven Karjalaisseura tai rajan taakse jääneiden alueiden pitäjäseuroista kuten Sortavala - seura jne. Rajan taakse jääneiden pitäjien yhdistykset ovat yleensä valtakunnallisia ja niiden jäsenmäärä on saamani tiedon mukaan keskimäärin noin 200 jäsentä/yhdistys. Rajan taakse jääneitä alueita Karjalaisseurojen piirissä edustavat ainakin: Suojärvi-, Sortavala-, Ruskeala-, Pälkäjrvi- ja Värtsilä-seurat. Piirin puheenjohtajana on Unto Kortelainen ja sihteerinä Laura Hokkanen, molemmat Joensuusta. Naistoimikunnan edustavan ja puuhakkaan puheenjotajan, Armi Eskelisen Pyhäselästä, tapasin joulujuhlassa. Juuri hänen luvallaan sain tilaisuuden jakaa esittelymateriaalin ja kertoa muutamalla sanalla Repola-Seura ry:stä.

Mitä yhteistä: Piirin jäsenyhdistykset lukuun ottamatta pitäjäseuroja sekä Repola Seura ry ovat molemmat joutuneet luovuttamaan kotikontunsa vieraalle vallananastajalle. Molemmat ovat valtakunnallisia yhdistyksiä, joiden jäsenmäärä on kutakuinkin samansuuruinen. Mitä erilaisuutta sitten on todettavissa. Kaikissa piriin jäesenyhdistyksissä on Joensuun ja lähiympäristön alueelta koottu ‘iskujoukko’, joka käytännössä järjestää yhdistysten kuukausi-kokoukset, sukulaismatkat jne. eli käytännössä pyörittävät valtakunnan yhdistystä. Yhdistyksen jäsenmäärästä (n. 200/yhdistys) Joensuussa lähiympäristöineen asuu 20-25%. Kokouksissa käy 40 - 50 jäsentä. Laskimme vaimoni kanssa joulujuhlavieraat. Heitä oli n. 140 jäsentä + 4 kuokkavierasta.

Kun joulujuhlavieraista selvä enemmistö oli naisia ja kun tilaisuus oli karjalaisia arvoja kunnioittavasti totetutettu ja selvästi vetäjänsä hallinnassa, ei ainakaan minulle ollut mikään yllätys, että se oli, meidän yhdistyksessämme niin aliarvostetun, naistoimikunnan järjestämä. Uudistukset ovat paikallaan, mutta mielestäni juuri karjalaisuuden tärkeästä perusarvoista eräs on omanarvon tunnon tiedostaminen. Se ei häviä eikä kasva toimiiko yhdistyksessä naistoimikunnassa vaiko muussa toimielimessä kunhan toimii koko sydämellään asian hyväksi.

Armi Eskeliselle esitän lämpimät kiitoksemme ‘kuokkavieraiden’ puolesta. Aarre Partasta, Värsilä-seura ry:stä, kiitän antamistasi esittelytiedoista. kun niissä varmaan on epätarkkuuksia, on syy valitettavan huonokuuloisuuteni. Pahoittelen.

Toivotan kaikille lukijoilleni: HYVÄÄ JOULUA ja ONNELLISTA VUOTTA 2000 !

Lauri Huotari

Päivitetty 28.12.1999.